febrero 20, 2024
El paper dels museus com a institucions responsables per a la difusió de la cultura

Treball Solidari i la Fundació MUSOL celebraren el passat mes de desembre el seminari “Els museus de territoris rurals de Catalunya com a altaveus per a la transformació social de la ciutadania”. L’esdeveniment va formar part del projecte “Museus amb consciència global” que ambdues entitats han dut a terme amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
La jornada es va desenvolupar en el Museu de la Vida Rural de L’Espluga de Francolí, a l’actual Museu Terra. Els presents tingueren l’oportunitat de profunditzar sobre el paper que juguen els museus com a institucions responsables per a la difusió de la cultura i com contribueixen a una educació transformadora.
En aquest sentit, la conferència de la Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural, «Museus, cultura i educació per a la vida» va facilitar un marc general del perquè la cultura està avui associada a la vida, a l’ecologia i a la sostenibilitat. Les seves aportacions van reforçar com els espais museístics han d’incorporar l’estratègia educativa dintre de la seva estratègia per a poder continuar sent garants de l’accés a la vida cultural.

Maider Maraña, directora de la Fundació Baketik, amb la conferència «Drets culturals: eina transformadora» va contribuir a incloure la perspectiva dels drets culturals, que estan recollits de forma transversal, que no explicita, en els ODS de l’Agenda 2030, veient de quina manera això s’aplica en l’àmbit museístic i comunitari.

L’enfocament de gènere es va tractar mitjançant les intervencions de Dolors Català i Liliane Cuesta. Dolors Català, expresidenta de l’Associació de Dones del Món Rural explica la funció de l’associació «Dones del Món Rural» en el sector primari i rural i ens parla de com la conservació del patrimoni rural de la pagesia depèn principalment de les dones.

Liliane Cuesta, conservadora de museu en Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias de Valencia, analitza el paper que poden jugar les dones en els processos patrimonials d’identificació, conservació i documentació del patrimoni cultural, material com a immaterial.

Javier Rodrigo, coordinador de Transductores, va oferir un’ aproximació teòrica per repensar els béns comuns i la gestió comunitària aplicada a museus a partir del marc de treball de l’economia social i solidària. Va aportar uns exemples pràctics de com aplicar l’eina del Balanç Social creada en el marc de la XES.

Amb aquest seminari es contribueix a enfortir els vincles entre els diferents agents: les administracions públiques, les institucions museístiques, les entitats socioculturals, així com la ciutadania no organitzada en general, per tal de crear xarxa i consolidar aliances estratègiques que facilitin la transformació en clau d’igualtat, drets humans i culturals i sostenibilitat. Va respondre a la necessitat de compartir experiències i projectes que s’estan implementant (o que s’hagin implementat) en museus i centres culturals del territori català i en l’àmbit internacional.

A continuació trobareu els enllaços als vídeos de cada una de les xerrades que ens oferiren els ponents.